Forskning & Fakta

Vetenskapen är tydlig – fiberintag främjar hälsa och livslängd

En omfattande analys av över 1 300 studier* visar tydliga samband mellan kostfiber, hälsa och livslängd. Forskningen bekräftar att en fiberrik kost minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar, vissa cancerformer och bidrar till ett längre liv. Starkast är kopplingarna till hjärthälsa, kranskärlssjukdom samt cancer i bukspottkörteln och magen.

Men varför är fibrer så viktiga? De fungerar som mat för tarmens goda bakterier, som i sin tur producerar kortkedjiga fettsyror (SCFA, short-chain fatty acids).

Dessa fettsyror:
✔ Skyddar mot kroniska inflammatoriska sjukdomar genom att dämpa immunreaktioner.
✔ Minskar låggradig inflammation i kroppen, vilket är kopplat till bättre hälsa.
✔ Skapar en immunologisk balans som stärker de goda bakterierna och håller de skadliga borta.
✔ Reducerar risken för bakterie- och virusinfektioner samt förhindrar immunsystemrelaterade vävnadsskador.**

Varje typ av fiber stödjer olika bakteriestammar, vilket gör en varierad och fiberrik kost avgörande för en hälsosam tarmflora. Vill du stärka din hälsa på riktigt? Se till att få i dig en bred variation av fibrer och låt vetenskapen guida dig mot en friskare framtid!

*Nicola Veronese et al: Dietary fiber and health outcomes: an umbrella review of systematic reviews and meta-analyses, The American Journal of Clinical Nutrition,Volume 107, Issue 3, 2018.
** Trompette A, et al Dietary Fiber Confers Protection against Flu by Shaping Ly6c- Patrolling Monocyte Hematopoiesis and CD8+ T Cell Metabolism. Immunity, 2018.

Vår livsstil skapar en felaktig balans

Många faktorer påverkar våra goda tarmbakerier och är relaterade till miljöförändringar, läkemedel, för lågt fiberintag, en diet med mycket kött, charketurier och mejeriprodukter. Detta leder till en kronisk låggradig inflammation som finns i hela kroppen, bl a genom att insidan på alla blodkärl, endotelet blir inflammerat och halten av inflammatoriska ämne i blodet ökar.

Fibrer hjälper dig att minska sötsuget

Har du någonsin undrat varför du plötsligt blir sugen på något sött? Svaret kan ligga i din tarmflora – både som boven och lösningen!

Tarmbakterier styr ditt sötsug

I magen lever miljarder bakterier som inte bara hjälper till att bryta ner maten och stärka immunförsvaret, utan också påverkar vad vi är sugna på att äta. En av de mest intressanta bakterierna i det här sammanhanget är Bacteroides vulgaris.

Denna smarta lilla bakterie hjälper kroppen att reglera sötsug genom att aktivera en speciell ”broms” i tarmen – en receptor som kallas FFAR4. När FFAR4 aktiveras skickas signaler till hjärnan som minskar suget efter socker och gör att du känner dig nöjd längre.

Hur fibrer hjälper till att kontrollera sötsuget

Fibrer är nyckeln! De fungerar som näring för de goda tarmbakterierna, inklusive Bacteroides vulgaris. När du äter mer fibrer kan dessa bakterier producera viktiga ämnen, såsom vitamin B5 (pantotensyra), vilket i sin tur aktiverar FFAR4-receptorn.

När denna process startar händer flera positiva saker:
Mer GLP-1: Ett mättnadshormon frisätts, vilket gör att du känner dig mätt längre.
Mer FGF21: Ett leverhormon som signalerar till hjärnan att minska sötsuget.
Mindre sug efter snabba kolhydrater och socker!

Ge din tarm de rätta förutsättningarna

Genom att äta mer fibrer från fullkorn, frukt, grönsaker och baljväxter stärker du dina goda tarmbakterier och hjälper kroppen att naturligt dämpa sötsuget. Dagligt intag av våra fiberprodukter är en nyckel för att dämpa sötsuget. Mekanismer i hjärnan gör dock att det krävs en omställningsperiod på 1-3 månader.

En av tre orsaker till hunger är tarmmikrobiomdriven

De är tre mekanismer som styr hunger. Våra behov och hunger kopplat till impulser, vanor, stress och andra stimuli. Den tredje mekanismen drivs av bakterierna i tarmen.

Indol som produceras av bakterierna undertrycker hunger genom att stimulera glukagonliknande peptid-1 (GLP-1). Tarmmikrobiomet producerar också gamma-aminosmörsyra (GABA) från kostens glutamat, som fungerar som en neurotransmittor och kommunicerar med hjärnan. Personer med fetma tenderar att ha färre glutamatproducerande organismer i sitt tarmmikrobiom. Detta är bara ett par exempel av många på hur tarmmikrobiomet kan driva eller undertrycka hunger, inklusive signalering via tarmhormoner, metaboliter från tarmmikrobiomet eller proteinprodukter.

I cellerna i tarmens slemhinna finns fria fettsyrareceptorer av typen Ffar4*. En systematisk studie av dessa receptorer och deras påverkan på tarmmikrobiomet (i både musmodeller och människor) har kastat nytt ljus över en mekanism kopplad till sockersug.

*Ffar4 (Free Fatty Acid Receptor 4), även kallad GPR120, är en G-proteinkopplad receptor (GPCR) som aktiveras av långkedjiga fettsyror, särskilt omega-3-fettsyror.
Ffar4: Spelar en roll i insulinsekretion, glukoshomeostas och fettoxidation. Hämmar inflammatoriska signaler i makrofager och kan bidra till att minska kronisk inflammation.
Påverkar mättnad och hunger genom signalering i tarmen och hjärnan. Har studerats för sin potentiella roll i behandling av fetma, typ 2-diabetes och inflammatoriska sjukdomar.

Bakterien Bacteroides vulgatus kopplas kausalt till sockerintag. Nivåerna av denna bakterieart var högre hos diabetiska möss och människor, och dess nivåer följde samma mönster som FFar4-utslagning eller överuttryck, vilket ledde till ökat eller minskat sockersug.

B. vulgatus tillverkar pantotensyra (Vitamin B5) när de får rätt sorts kostfibrer.Tillskott av pantotensyra hos möss utan FFar4 undertryckte deras sockersug. Pantotensyra ökade också GLP-1-nivåerna hos både möss och människor (visat i figuren nedan).

I figuren illustreras detta med en förenklad grafisk framställning av de olika stegen (5 stycken) där Ffar4, via tarmmikrobiomet B. vulgatus, med GLP-1-sekretion och dess stimulering av lever-FGF21, driver sockersug i hjärnan.

Man har länge vetat att personer med diabetes ofta har ett sug efter sötsaker, och nu finns en ny trolig förklaring. Det finns också potential för att förebygga eller behandla diabetes genom att stärka tarmmikrobiomet med kostfibrer eller andra pre- eller probiotika.

Eye Icon

Vill du veta mer om kostfiber?

Är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig? Vi tar gärna en dialog! Skicka en intresseanmälan, ring eller maila oss så hör vi av oss så snart vi kan.

TORE SAHLIN
TORE SAHLINVD Curomed/grundare H2Heal
I över 40 år har Tore Sahlin utbildat vårdpersonal inom hälsa och stresshantering. Med tre böcker och banbrytande personlighetsanalyser fortsätter han att hjälpa andra. Läs mer om hans arbete och vision för framtidens hälsa.

Ring oss på 070-383 75 10 eller 070-383 75 20

Skicka ett meddelande:

H2Health är vårt samlade varumärke för våra produkter inom vätgasterapi, fibrer och funktionsmedicin – tre viktiga delar för att stötta din hälsa och ditt välmående.

Kontaktuppgifter

Curomed Utbildning AB | Håkmark 213 | 905 91 Umeå
E-post info@curomed.se | Tel 070-383 75 10 eller 070-383 75 20

Följ oss i sociala medier