Faq kostfibrer
SVAR: Kostfibrer är delar av växtbaserade livsmedel som inte bryts ner i matsmältningen. De passerar relativt intakta genom magen och tarmen och har flera viktiga funktioner i kroppen.
SVAR: Det finns två huvudtyper: lösliga fibrer (som finns i t.ex. havre, frukt och baljväxter) och olösliga fibrer (som finns i fullkorn, grönsaker och vetekli). Båda är viktiga för hälsan.
SVAR: Lösliga fibrer kan sänka kolesterolnivåerna, hjälpa till att kontrollera blodsockret och ge en känsla av mättnad. De omvandlas också till kortkedjiga fettsyror i tarmen som gynnar tarmhälsan.
SVAR: Olösliga fibrer ökar volymen på avföringen och underlättar passagen genom tarmen, vilket minskar risken för förstoppning och bidrar till en välfungerande tarm. Troligen bryter kroppen ned mer och mer av olösliga fibrer när bakteriefloran i tarmen ökar och diversifieras.
SVAR: Fibrer bidrar till god tarmfunktion, minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och vissa cancerformer. De kan också hjälpa till med viktkontroll eftersom man blir mätt under en lägre tidsperiod efter en måltid.
SVAR: Livsmedelsverket rekommenderar minst 25–35 gram kostfibrer per dag för vuxna. Många i Sverige får i sig betydligt mindre än det. Troligen är detta en för låg siffra många forskare talar om 50 g per dag som önskvärt. Hadzafolket i Tanzania som inte har några västerländska sjukdomar äter 100-150 g per dag.
SVAR: Fullkornsprodukter (som rågbröd och havregryn), frukt, grönsaker, baljväxter (linser, bönor) och nötter är alla fiber- och näringsrika alternativ.
SVAR: För lite fibrer leder till förstoppning, obalans i tarmfloran och ökad risk för övervikt, hjärt-kärlsjukdomar och typ 2-diabetes.
SVAR: Ja, ett mycket högt fiberintag – särskilt om det sker plötsligt – kan ge gaser, uppblåsthet och magbesvär. Det är bäst att öka fiberintaget gradvis och dricka mycket vatten. Vissa av dessa gaser är betydelsefulla för kroppens ämnesomsättning och detta börjar mer och mer uppmärksammas av forskare.
SVAR: Byt till fullkornsprodukter, ät mer frukt och grönsaker med skal, lägg till baljväxter i maten och välj fiberrika snacks som nötter eller frön. Det kan vara svårt att få i sig tillräcklig mängd via kosten och då kan ett allstidigt kosttillskott som Raw Fiber vara bra.
SVAR: Ja, det är en ny svensk studie visar att en kost med lite fibrer och mycket rött kött kraftigt ökar risken för att utveckla farliga plack i hjärtats kranskärl – förändringar som kan leda till hjärtinfarkt eller plötslig död. Inger Larsson och hennes medarbetar har följt över 24 000 personer och visar att personer med en ”inflammatorisk kost” hade fler och farligare plack jämfört med dem som åt mer växtbaserat. De hade också högre blodtryck, större midjemått och sämre blodfetter – alla riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom.
Du kan läsa hela studien här: Low-fibre diet is associated with high-risk coronary plaque features, Cardiovascular Research, 2025
Vill du veta mer om kostfiber?
Är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig? Vi tar gärna en dialog! Skicka en intresseanmälan, ring eller maila oss så hör vi av oss så snart vi kan.

Ring oss på 070-383 75 10 eller 070-383 75 20
Skicka ett meddelande:
H2Health är vårt samlade varumärke för våra produkter inom vätgasterapi, fibrer och funktionsmedicin – tre viktiga delar för att stötta din hälsa och ditt välmående.
Kontaktuppgifter
Curomed Utbildning AB | Håkmark 213 | 905 91 Umeå
E-post info@curomed.se | Tel 070-383 75 10 eller 070-383 75 20